Biyodizel Nedir, Nasıl Yapılır, Hangi alanda kullanılır?



Biyodizel, bitkisel ve hayvan yağları bazı kimyasallar (etanol, metanol vb.) ile karıştırılıp tepkimelere sokularak üretilen bir yakıt türüdür. Günümüzde en kolay biyodizel üretme yöntemi karşılıklı eşleşme yöntemidir. Bu yönteme alkolizde denir.

 Öncelikle alkol ve katalizör (genellikle sodyum hidroksit) birbirine katılır ve mümkün ise sabit devirde bir mikser ile karıştırılır. Daha sonra bu karışım kapalı bir reaksiyon kabına konulur, ardından yağlar ilave edilir. Karışım tepkimeye gireceğinden ve yakıtın kaliteli olması açısından kabı tamamen hava almayacak şekilde kapatmak gerekir. Reaksiyonu hızlandırmak açısından kabı sabit sıcaklıkta tutmak gerekir. Reaksiyon tamamlandıktan sonra iki ana ürün elde etmiş olursunuz bunlar gliserin ve biodizeldir. 

Gliserin kabın altına çökelti oluşturur ve biodizel yağ gibi görüntüsü ile çökeltinin üstünde kalır. Biodizeli kolaylıkla üzerinden ayrıştırabilirsiniz. Gliserin ise genellikle damıtılarak başka sektörlerde (genellikle ilaç sanayi) kullanılır. Ayrıştırılan biyodizel kullanıma hazırdır ama yakıt olarak kullanmak için motorin ile karıştırılır ve kullanılması için belirli standartlara getirilmesi gerekir. Bu standartlar genellikle;

B5 : % 5 Biodizel+ %95 Motorin
B20 : % 20 Biodizel+ %80 Motorin
B50 : % 50 Biodizel+ %50 Motorin
B100 : %100 Biodizel

 Biyodizel sanılanların aksine diğer tüketilebilir yakıtlara göre çevreye daha az zarar verir ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Ayrıca taşınması ve muhafaza edilmesi, yanma sıcaklığının diğer yakıtlardan yüksek olmasından dolayı, daha kolaydır. Yakıt olarak kullanılmasının dışında yağlama görevi de olduğundan motorlar için daha uygundur, sürtünmeli çalışan makinalarda yani içten yanmalı motorlarda motorun ömrünü uzatır.

Biyodizel kullanım alanları genellikle; içten yanmalı dizel çevrimli motorlarda yakıt, yağ oranın yüksek olması ve temelinde yağdan üretilmesi sebebi ile makina parçalarında yağlayıcı, sanayi tipi sobalarda ve fenerlerde yüksek kalori içermesinden ötürü yakıt, tuğla ve seramik üretiminde ve hidrolik makinelerde hidrolik sıvısı olarak kullanılabilir.

Bunlarla birlikte biyodizel diğer yakıtlardan daha pahalı olması, üretim işlemlerinin uzun olması ve motorlarda kurumu ve pisliği temizlediğinden yakıt filtrelerini erken tıkamasından ötürü fazla gelişememiştir. Ancak onlara alternatif olmayı başarmıştır.


*

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski