Bu içerikte neler var?
AFAD Fay Hattı Sorgulama, Deprem Hatlarını Öğrenme
Türkiye bir deprem bölgesi olduğu için fay hattı sorgulama büyük önem taşıyor. Bu sayede hangi bölgelerde fay hatlarının olduğunu öğrenmek mümkün olurken, oturmakta olduğunuz binanın da altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
Fay Hattı Nedir?
Depremlerin oluşma sebepleri olarak fay hattı büyük bir öneme sahiptir. Fay olarak adlandırılan hatlar, esasında yer kabuğu kayaçlarının ters yönlü sıkışması ya da gerilme kuvvetleri etkisi ile yer değiştirmesi ile meydana gelmektedirler. Faylarda oluşacak kırıklar yüzlerce kilometre uzunluğunda olabilmektedirler. Bazı durumlarda yer kabuğunda oluşan bir hareket fayları hareketsiz bırakabilir ancak genelde faylara bu hareketlenme etki eder ve toprağın hareketi ile birlikte kırılmalar meydana gelir. Kırılmalar her zaman toprak üstünde görülmezler ve toprağın alt kısımlarında görülen kırılmalar deprem denilen afeti meydana getirirler.
AFAD Fay Hattı Sorgulama
Fay hatları belirli bölgelerde bulunmaktadır ve yapılan jeolojik çalışmalar ile birlikte hangi bölgelerde fay hattı olduğunu öğrenmek mümkündür. Bu kapsamda, AFAD tarafından sunulan fay hattı sorgulama işlemi ile birlikte evinizin altından fay geçip geçmediğini öğrenmeniz de mümkün olmaktadır. AFAD tarafından sunulan Türkiye fay hattı haritası sayesinde hangi bölgelerde fayların olduğunu kolayca öğrenebilirsiniz.
Bunu öğrenmek için Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde yer alan Yerbilimleri Haritasına bakmanız yeterli olacaktır. Haritada adres çubuğuna koordinat bilgilerinizi girerek bulunduğunuz bölgede fay hattı oluşup oluşmadığını varsa hangi hatların bulunduğunu öğrenmeniz mümkündür.
Fay Hattı Haritası Nedir?
AFAD fay hattı sorgulama ile öğreneceğiz fay hattı haritaları için bilinmesi gereken temel nokta bu haritaların risk haritaları olmadığıdır. Risk haritaları, olası bir depremde ne kadar binanın yıkılacağını, hangi kesimlerin depremden etkileneceğini gösteren haritalara denilmektedir. Dolayısıyla fay hattı haritaları sadece fayların nerede olduğunu gösterirler ve aynı zamanda depremin gerçekleşme tarihine yönelik de herhangi bir açıklama getirmezler. Ancak fay hatlarının civarında ya da üzerinde olan bölgeler potansiyel deprem riski taşıyan bölgelerdir ve fay hattı haritaları sayesinde kişilerin olası depremlere karşı önlem almaları mümkün hale gelmekte ve çeşitli önlemlerin alınmasına öncelik tanımaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Fay hattı her zaman kalır mı?
Fay hatları çok uzun yıllar aktif kalır. Bu yüzden pasif hale geçmesi için yüzyıllar gerekmektedir.