Çanakkale Türkiye’nin şirin, modern ve çok önemli bir savaşa sahne olmuş güzel bir şehri. Sadece gezerler için değil her sade vatandaşa hitap eden bir yer. Ben de size şimdi başlıklar halinde bu ile gittiğiniz zaman “Çanakkale’de Nereler Gezilir?”, “Çanakkale’de Ne Yapılır?”, “Çanakkale’de Ne Yenir?” gibi soruların cevabı olarak fazla uzatmadan size kısaca bir “Çanakkale Gezi Planı” anlatacağım.
Başlamadan önce Çanakkale Şehitliği ve savaş bölgeleri Eceabat ilçesinde yani Avrupa yakasındadır. Eğer bir Şehitlik gezisi yapacaksanız bunu şehirden günlük tur firmaları ile yapmanızı ve 1 tam günü buraya ayırmanızı tavsiye ederim. Şimdi Çanakkale Gezi Planı listesine Şehir Merkezinden başlayalım.
1. Kordon ve İskeleyi Gezin
Çanakkale iskelesinin bulunduğu yerden başlayarak Çanakkale Kordonunda tur atın. Burada karşınıza temsili Troya Atı heykeli, Küçük Konser ve etkinlik alanı, yat limanı ve kordon boyunca bir çok kafe, lokanta vs. karşınıza çıkacaktır. Boğazın tatlı esintisine yüzünüzü dönerek boğazı, boğazdan geçen gemi ve feribotları, demir atmış küçük balıkçı teknelerini, karşı yakadan tarihe selam duran “Dur Yolcu” yazısına bakın ve bu anları ölümsüzleştirmeden önce tadını çıkarın.
2. Çanakkale Deniz Müzesi’ne Gidin
Kordon gezisi sonrası sahilin sonunda Şakir’in yeri veya Donma Çay bahçesinde çay ya da bira içtikten sonra kıyıda demir atmış temsili Nusrat Mayın Gemisini, savaşta kullanılan silah ve araçları ve “Çimenlik Kalesi” dolaşmak için “Çanakkale Deniz Müzesi” ne girin.
3. Aynalı Çarşı’yı Gezin
Deniz Müzesinden çıktıktan sonra Çarşı Caddesi boyunca gezerek meşhur Aynalı Çarşı’ya gidin. Aynalı Çarşı da genel olarak Çanakkale ile ilgili olmak üzere pek çok hediyelik eşya dükkanları bulunmaktadır.
4. Peynir Helvası Yeyin
Geziniz esnasında ya da Çanakkale’ye herhangi bir zaman gittiğinizde mutlaka Peynir Helvası tatlısını yiyin. Tatlı höşmerime biraz benziyor ama denemeye değer. Bunun için sadece Peynir Helvası satan dükkanlara gitmenizi tavsiye ederim.
5. Türkiye’nin T’sini Görün
Çanakkale Valiliğinin yanında bulunan Halk Bahçesini mutlaka gezin. Gezerken Çanakkale’de T’si ve Bursa, Yosgat , Ağrı illerinde Ü R K İ Y E harfleri bulunan anıtı görebilirsiniz.
6. Sarı Çay Deresini Turlayın
Şehir merkezinde bulunan Sarı Çay’ı mutlaka turlayın. Hem köprüleri hem yeşil alanları hem de balıkçı tekneleri ile eşsiz bir güzellik.
7. Arkeoloji Müzesi’ne Gidin
8. Boğazda Tekne Turu Yapın
Resmi olmamakla birlikte limanda bulunan balıkçılarla anlaşarak saati 50 TL gibi bir ücretle 6 kişiye kadar bir tekneye binerek size özel Çanakkale Boğaz Turu yapabilirsiniz.
9. Taze ve Canlı Deniz Balıkları Alın
Kordonda gezerken balıkçı teknelerinin bulunduğu yerde balıkçıların tutup getirdiği canlı balıklardan alabilirsiniz. Tabi hazırlama imkanınız varsa.
10. Oltanızı Yanınıza Alın
Eğer balık tutmak gibi bir yeteneğiniz varsa Çanakkale’ye gelirken mutlaka Oltanızı yanınıza alın. İskele kenarı ve limanda halkın arasına karışıp balık tutmak oldukça keyifli.
11. Feribota Binin
Eğer Şehitlik gezisi yapacaksanız zaten Feribota bineceksiniz ama Şehitlik gezisi düşünceniz yoksa ve daha önce hiç binmediniz ise Çanakkale iskelesinden bir Feribota binip Eceabat ya da Kikitbahir e gidip tekrar dönebilirsiniz. Hava güzelse güzel bir deneyim olacaktır. Martılara simit atmayı unutmayın. Feribota yaya biniş ücreti kişi başı 2 TL
12. Sardalya Yeyin
Devam edecek…