1. Anasayfa
  2. Güncel

Dikkat Edin Telefonunuz Patlamasın


       Haberlerde azınsamayacak kadar görüyorsunuz. Telefonlar veya tabletler insanların elinde veya şarjda iken kendi kendine patlıyor ve ciddi yaralanmalara sebep olabiliyorlar. Bu tür batarya patlama olaylarının belli başlı bir kaç nedeni vardır. Siz de bunlara dikkat ederek telefon veya tablet bataryasının patlayarak yaralanma ya da yangın gibi afetlere maruz kalmaktan kurtulun.

                        Başlamadan önce her ne kadar emniyet tedbirlerine uyarsanız uyun elektrik yükü taşıyan cihazlarda her zaman böyle bir risk vardır. İlk olarak bunu bilin ve telefonu / tableti veya farklı bir elektronik cihazı vücudunuzun bir parçası gibi görüp sürekli baş ucunuzda tutmaktan vazgeçin.

1. Ucuz Telefonun / Tabletin Bataryası Ateşli Olur !


                 Piyasada akıllı cihazlara alternatif olarak bir çok ucuz telefon ve tablet satılıyor. Peki düşünüyor musunuz bu cihazlar neden ucuz? Tabi ki cihazlarda kullanılan parçaların ucuz dolayısı ile kalitesiz olmasından ve gelişmiş ülkeler tarafından getirilen standartları taşıma endişesi olmamasından dolayı. Her zaman söylerim “ne geldiyse başımıza bu ucuzculuktan geldi” diye ve cidden öyle sanırım. Şunu demiyorum geçerli standartlara uygun, markası, modeli belli, kendini ispatlamış ve garantisi lisansı olan bir cihazı farklı platformlarda daha uygun fiyata almayın illaki en pahalı yerden alın.
Söylediğim şey bilinen bir markanın en alt segment tableti 250 TL, en alt segment telefonu 350 TL ise bundan daha ucuza bulacağın farklı markalar (hatta markasızlar) sana huzur yerine stresteron verir. Uyuz olursun, aldığına pişman olursun, acı olanı da her eline aldığında bu stres ve pişmanlığı yaşarsın. Paran yetmiyorsa alma bu kadar basit. Hele ki çocuklara “elinde dursun işt, çocuktur anlamaz” falan deyip onları da bu tür riskler altına atmayın. Söyleme gerek var mı?  En değerli varlıklarımız çocuklarımızı 100 lira ucuzluk için tehlikeye atmanın anlamı yok.
Neyse toparlarsak kural 1; ucuz ise uzak dur!

2. Orijinal Şarj Aleti / Kablosu ve Batarya Kullanın


          Bu husus da oldukça önem arzetmektedir, etrafta görüyorum ki insanlar masaya koymak için uçuk rakamlara telefon alıyor ama onu şarj etmek için şarj aleti bozulduğunda 50 liralık orijinal şarj aleti almaktan kaçınıyor. Kaliteli yan sanayi ürünler mutlaka vardır ama ticaret yapanlar (kötülemek için demiyorum) her zaman ne kadar ucuz bulursa genelde o ürünleri alır satar. Eğer güvenilir ve işi bilen bu konuda ehil, sizin de itimat ettiğiniz biri yan sanayi bir şarj aletine, şarj kablosuna yedek bataryaya olur veriyorsa alabilirsiniz ama emin olun kaliteli bir yan sanayi ürün de orijinal gibi olmuyor.

Orijinal Batarya ile Yan Sanayi Çakma Batarya Arasında Ne Fark Olabilir ?

        Bu işi bu kadar abartma diyenler olabilir onun için kendimden bir örnek vermek gerekirse kendi akıllı telefonum için yaygın bir mağazadan ve geniş çaplı araştırma sonucu tavsiye edilen garantili bir yan sanayi batarya aldım. Fiyatı orijinal bataryasının yarısı idi. Yani 80 lira yerine 40 TL. Aldıktan bir kaç saat sonra telefon kendiliğinden kapanma vb. sorunlar çıkardı ve arızalı olduğu için gidip aldığım yerden yenisi ile değiştirdim. Biraz kullandıktan sonra farkettim ki yan sanayi batarya telefon zorlandığı (kasan oyun app vs.) zaman güç yetersizliğinden kapanıyor. Daha sonra orijinal ve yan sanayi kaliteli batarya arasında çok az olsa da fark edilecek şekilde boyut farkı var. Buna ek alarak orijinal bataryaya göre daha çabuk bitiyor. Bunlar gördüğünüz gibi deneyimle fark ediliyor. Tavsiye benden tercih sizden.

3. Cihazlar Size Önceden Patlama Belirtileri Gösterebilir!


              Olacak işe çare yok ama bazı olaylar olmadan önce olacağım diye bağırır. Batarya patlamalarında da bunun bazı işaretleri vardır. En belirgin emare bataryanın şişmesidir. Cihazın bataryası dahili (sökülmeyen) ise ve içinde şişerse telefon ya da tabletinizin arka veya ön tarafı normalden belirgin olarak şişip kabarabilir. Böyle bir durum varsa bunu ilahi bir mesaj olarak kabul edin ve cihazı kendinizden ve yanıcı / patlayıcı / parlayıcı eşyalardan uzak tutup hemen servisin yolunu tutun. Firmalar batarya şişmesini garanti kapsamında değerlendirerek değişim yapmakta ayrıca cihazdan kaynaklı bir hata varsa onunla ilgili tamir ya da değişimleri de yapmaktadır. Diğer bir belirti şarj esnasında cihazın aşırı ısınıp zamanla cihazınızın kasasında yanık veya yamukluk belirtisi meydana getirmesi olabilir. Doktoruna bir gösterin. 

4. Arızalı Şarj Kablosu / Soketi Sorunun Nedenlerindendir!


                Eğer şarja takarken kabloyu eğip büküp şarj olmasını sağladığınız bir şarj aleti varsa bu durum cihazınızı patlatmasa bile hayata veda etmesine neden olabilir. Sonra “şase yapmış gibi bakar yüzüne“.  Sorun kablo da ya da şarj aletinde ise orijinali ile onu değiştirin ama sorun cihazın girişinde ise (yani sağlam olduğunu bildiğiniz şarj aletini taksanız da oynamadan şarj almıyorsa) istikamet servis.

5. Şarj Dolduktan Sonra Prizden Çıkarın.


               Akşam yatarken takıp sabah alıyorsun değil mi? Nasıl olsa dolunca duruyor kendi :) Mantık ve sistem doğru ama kazalar öngörülmeyen ve olağan dışı sebepler sonucu meydana gelir. Olasılık düşüktür, çok az kişinin başına gelir bu nedenle önemsemeyiz. Sebep sadece telefon ya da şarj aleti ile değil elektrik şebekesinden, yıldırım düşmesinden de kaynaklanabilir. Daha kötüsü gece meydana gelebilecek batarya / şarj aleti afetleri yangına sebep olabilir. Bu sebeple gece yatarken şarja takıp bırakma huyundan, telefonu yastığınızın baş ucuna koyma alışkanlığından vazgeçin. Zaten yeni cihazlar artık oldukça kısa sürelerde şarj oluyorlar. Şarj aletlerini de boş olarak prizde bekletmeyin.

6. Patlamanın Zararlarından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?


Buraya kadar batarya patlaması olayını engellemek veya patlamadan önce farketmek için yapılabilecekleri anlatmaya çalıştım. Fakat bunlara ek olarak hepimizin yaptığı ama aslında yapmamamız gereken alışkanlık haline gelmiş davranışlar var ki ne kadar tedbir alsak da yine de meydana gelebilecek olan batarya veya telefon patlamasına karşı kendimizi korumak için bir kaç uyarıda bulunalım.
  • Yatarken bataryalı elektronik cihazları sizden ve bir patlama / ısınma anında yakıp tutuşturabileceği materyallerden uzak bir yere koyun.
  • Özellikle toplu yaşam alanlarında yaşayan veya müzikle uyuyanların telefonu yastık altına koyup uyumaması rica olunur.
  • Telefonu şarja takması için çocuklara vermeyin.


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 28 Mart 2017

    Ucuz etin yahnisi olmaz. Defalarca haberlerde çıkıyor. Biraz paranıza kıyarak iyi bir telefon alırsanız sağlık sorunlarına ve bu tür patlamalarada engel olabilirsiniz. Kaçak telefon kullanmayın, kullandırtmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir