İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
  1. Anasayfa
  2. Nedir?

İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

İş güvenliği uzmanı mesleği 2013 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenli Kanunu ile birlikte ülkemizde yaygın hale gelmiştir. İş güvenliği uzmanı kişiler farklı sektörlerdeki birçok iş yerleri için çalışabilmektedir.

 

İş Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar?

 

İş güvenliği uzmanlarının görevi genel anlamda çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren iş yerlerinin güvenlik kurallarına uygun iş yapmasını sağlamak ve denetlemektir. İş güvenliği uzmanı görevleri şöyledir:

 

    • İş yerinde küçük çaptaki krizlere neden olan olayların nedenlerini araştırır ve iş verene çözüm önerilerinde bulunur. Ancak yaralanma ve ölüm gibi daha ciddi durumlar bu kapsamın dışındadır.
  • İş sahibine iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili alınabilecek önlemleri içeren tedbir yazısını sunar ve uygulandığından emin olur.
  • İş yerinde meydana gelen kazaların bir daha gerçekleşmemesi için önlem alır, gerekirse yeniden iş planlaması yapar ve çalışanların meslek hataları varsa bunları tespit edip iş verene detaylı bir şekilde rapor sunar.
  • İş sağlığı ve güvenliği için iş yerinde kullanılan makine ve teçhizatın kontrolünü sağlar, test eder, kullanılan malzemeyi araştırır; makinelerin periyodik bakımları, parça değişikliği durumları, makinelerin muhafaza edilme şekilleri gibi durumların planını yapar ve organizasyonunu sağlar.
  • Çalışanların iş güvenliğinde gerekli olan koruyucu donanımları tespit eder ve bunların detaylı bir listesini hazırlayıp iş verene sunar.

 

İş Güveliği Uzmanı Olmak İçin Ne Gereklidir?

 

İş güvenliği uzmanı nasıl olunur sorusu iş güvenliği yasası çıktığından beri merak edilen bir konu haline gelmiştir. İş güvenliği uzmanı olabilmek için aranan özellikler şu şekildedir:

 

  • Uzmanlık eğitimini tamamlamış olmak,
  • Uzmanlık belgesine sahip olmak,
  • Teknik alanlarda ihtisas yapmış fizik, biyoloji, kimya uzmanı kişiler ve mühendislik / mimarlık mezunu, uzmanı kişiler,
  • ÖSYM’nin iş sağlığı ve güvenliği sınavında başarı sağlamış kişiler,

iş güvenliği uzmanı adayı olmak için yeterli düzeyde olurlar. Bu yetkilere sahip kişiler sahip oldukları A, B, C sınıfı iş güvenliği uzmanlık belgesi ile iş yerlerinde iş güvenliğinden sorumlu olarak çalışmaya hak kazanırlar. İş güvenliği uzmanı maaşları A, B, C sınıf uzmanlığına göre değişebilmektedir.

 

Sık Sorulan Sorular

İş Güvenliği Uzmanı kolay iş bulabilir mi?

Dönem dönem değişmekle birlikte iş güvenliği uzmanlarına pek çok sektörde ihtiyaç duyulmaktadır.

 

İş Güvenliği Uzmanı kamuda çalışabilir mi? 

Kamu kuruluşlarında da görev yapabilirler.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir