![]() |
Kadın ve Erkek Beyni Arasındaki Empati Farkını Gösteren Deney Sonucunda Beyin Görüntüsü |
Kadınların erkeklere yönelik olarak “beni hiç anlamıyorsun” “ne kadar ruhsuzsun” mottolarını ile karşılaşmayan erkek yoktur herhalde. Bu meseleyi kendine dert edinen bilim insanlarının “acaba erkekler kadınları neden anlamıyor” sorusundan yola çıkarak farklı kadın ve erkek denekler üzerinde beyin görüntüleme cihazları ile yaptıkları deneyin sonuçları bize bu farkı bilimsel olarak açıklar nitelikte.
- Temmuz 2014’te o dönem HABERTÜRK kanalında yayınlanan “Beynin Gizemleri” konulu “Öteki Gündem” programına konuk olan “[N]Beyin Dergisi” kurucularından Sinir Bilimci Prof. Dr. Sinan CANAN ve Fizyolog Serkan Karaismailoğlu beynin gizemlerini anlatırken bu ilginç deney ve sonuçları hakkında bilgi verdiler.
Karaismailoğlu Kadın ve Erkek Beyinleri Arasındaki Empati Farkını Ortaya Koyan Deneyi Şöyle Anlattı;
Beynin hangi bölgelerinin aktif olduğunu görmek için kullanılan cihazlarla kadın ve erkek deneklere farklı resimler gösterildi ve bu resimleri deneklere bu resimlerde gördükleri duyguları tanımlamaları istendi.
Şaşırtıcı olan ise bu sözlü tanımlamalar aynı olmasına rağmen beynin aktif olan bölgelerinin gösteren cihazlarla alınan sonuçların oldukça farklı olması idi. Çünkü sözlü olarak aynı tanımlamaları yapmalarına karşılık kadınlarda daha fazla beyin aktivitesinin gerçekleştiği ve kadınlarda beynin duygusal empati bölümlerinde de aktiviteler olduğu kadınların aksine erkeklerin beyninde duygusal kısımda herhangi bir hareketlenme olmadığı gözlemlendi.
![]() |
Yazıların Olduğu Kısım Beynin Ön Kısmı ve Beyinlere Yukarıdan Bakıyoruz |
Görüntüdeki Erkek ve Kadın Beyinleri deney sonucundaki beyin aktiviteleri görüntülerine baktığımız zaman; (Kadın ve Erkek yazan taraf beynin ön tarafı)
- Arka kısımdaki sarı aktiviteler beynin görme işlevini işlediği kısımlar ve bunlar hem kadın hem erkek deneklerde aktif.
- Orta kısımdaki mavi kelebeğe benzeyen alan sağ ve sol beyni ayıran sıvı dolu bir alan ve deney sonuçları ile herhangi bir ilgisi yok.
- Kadınlarda ise bu mavi kısmın olduğu yerde yoğun bir beyin faaliyeti görüyoruz (sarı yerler) bu kısım limbik bölge olarak adlandırılan duyguları ilgilendiren bölge.
Deney sonuçları ile ilgili konuklar “bu deneyden anlaşılacağı üzere kadınlar gördükleri resimlerle ilgili duygusal bağ kuruyorlar ve erkekler kurmuyorlar, bu deneyden de açıkça görülebiliyor fakat beynin bu aktivitesinin kadın ve erkeklerin evrimsel gelişim ve biyolojik işlevlerinin bir sonucudur ve yaşam için oldukça gereklidir. Biyolojik varlık olarak insan doğasının temel güdülerinden birinin genlerini aktarmak olduğundan yola çıkacak olursak kadınlar çocuk büyütmek için bu tür işlevlere sahip olmak zorunda, aynı şekilde erkekler de ailesini beslemek için rakipleri veya avları ile arasında duygusal bir bağ kurmadan sadece sonuca ulaşmlalı” yorumlamasını yaptılar.
Buradan da anlaşılacağı üzere erkeklerin kadınları neden anlamadığının bilimsel ve biyolojik bir açıklaması var. Ama yine de bu iki bilim insanı “kadınların sorunlarını dinlerken sonuç odaklı düşünmeyin, sadece ya öylemi şeklinde tepki verin” tavsiyesinde bulundular. Belli ki böyle yapmazlarsa daha kötü olacağı hakkında yukarıdaki deneyden daha etkili sonuçlar veren tecrübelere sahipler.