Narsistlerin Zayıf Yönleri Nelerdir? Narsistle Başa Çıkmak
  1. Anasayfa
  2. İpucu

Narsistlerin Zayıf Yönleri Nelerdir? Narsistle Başa Çıkmak

Narsist olarak nitelenen bireyler bazı zamanlarda çekilmesi güç bir hal alabilir. Onların kendini beğenmişliği, üstünlük taslamaları, alaycı bakışları veya başka herhangi bir tavrı sizi çileden çıkarabilir. Peki bu durumda ne yapmak gerekir? Narsist insanla nasıl başa çıkılır? Merak etmeyin; içeriğimizde narsistlerin zayıf yönleri başta olmak üzere narsiste verilecek en büyük ceza, narsisti umursamamak, narsist ne zaman saygı duyar gibi tüm merak edilenleri detaylandırıyor olacağız. Elbette tüm bunları bilimsel yaklaşımları ve uzman görüşlerini baz alarak yapacağız. Hadi birlikte inceleyelim…

Narsist insan nedir? Narsist kime denir?

Narsist insanlarla başa çıkmak için öncelikle narsist kime denir bunu kavramalıyız. Narsist insan, narsist birey, narsist kişilik bozukluğu gibi kavramları sıkça duymuşsunuzdur. Narsist kelime anlamı itibariyle kişinin etrafında bulunanları görmezden gelmesine, onları umursamamasına sebep olan aşırı derece kendine müdahil olma durumunu tanımlar. Genelde normal insanlar da narsist davranışlar sergileyebilirler. Ancak narsist kişiliğe sahip olanlar da ise bu durum süreklilik arz eder. Narsist kişiler aynı zamanda davranışlarının başkaları üzerinde bıraktığı olumsuz etkileri de kavrayamamaktadır.

Narsist insan ne demek sorusunu Prof. Dr. Nevzat Tarhan şu şekilde açıklıyor;

Narsist insanların belirgin özellikleri

En belirgin narsist özellikleri şunlardır;

  • Kendini önemseme ve büyüklük taslama narsistlerin en belirgin özelliklerinin başında gelmektedir. Bu his kibrin ötesinde gerçekçilik temellerine dayanmayan bir üstünlük duygusunun dışa vurumudur.
  • Kendilerinin çok özel insanlar olduklarını düşünürler ve yalnızca özel insanlar tarafından anlaşılabileceklerine inanırlar.
  • Yüksek statüde olduklarını düşündükleri insanlar ile ilişki kurmak ve onlarla sürekli olarak yan yana getirilmek isterler.
  • Tüm insanlardan her konuda iyi olduklarını savunurlar ve böylece kabul görmek beklentisi taşırlar.
  • Kendilerini abartırlar ve bunu sağlayabilmek için de genellikle yalan söyleme yoluna başvururlar.
  • Gerçekler istedikleri gibi olmadığında kendi hayal dünyalarında canlandırdıkları ile kendilerini kandırırlar. En başarılı kişi olduklarını, güçlü, çok zeki, çok çekici ve aşık olunacak yegane kişi olduklarına dair hayaller kurarlar.
  • Devamlı övgü almaya ve insanların kendilerine hayranlık beslemelerine oldukça fazla ihtiyaç duyarlar.
  • Sürekli takdir edilmeye ve egolarının beslenmesi narsistler için önceliktir.
  • Kendilerini özel bir konumda gördüklerinden sürekli olarak özel ilgi beklentisi içerisinde yaşarlar.
  • Etrafında bulunan insanlardan tüm isteklerini yerine getirmelerini beklerler. Narsistlerin ihtiyaçlarını karşılamayan insanlar ise onların gözünde işe yaramazdır.
  • Diğer insanları rahatça sömürüleri altına alırlar ve bunu yaparken de en ufak bir suçluluk hissine kapılmazlar.
  • Empati yoksunudurlar.
  • Diğer insanları küçük düşürmeyi severler ve bunu yaparken de zorbalık yapmaktan geri durmazlar.

Narsistlerin zayıf yönleri nelerdir?

Narsist birey

Narsislerin aşırı özgüvenlerine rağmen kırılgan ruh hallerinden kaynakları zayıf yönler sergilerler. Dışarıdan zayıf olmadıkları hissi verseler de gerçekte zayıflıklarla doludurlar demek yanlış bir tabir olmaz. Narsistler özgüvenlerini koruma altına alabilmek ve zayıflıklarını gizleyebilmek için birçok savunma mekanizması geliştirmişlerdir. Narsist kişiler aslında yaşamlarında karmaşaya ve acıya sebep olan zayıflıkları ile baş başa yaşarlar. Narsistlerin zayıf yönlerini sırasıyla şöyle açıklayabiliriz:

  • Bağımlıdırlar: İlgiye, övgüye, el üzerinde tutulmaya, hizmet edilmeye ve pohpohlanmaya bağımlı bir hayat sürerler. Bağımlılık narsistlerin zayıf yönleri arasında en çok bilinenidir. Bu bağımlılıklarını tatmin etmedikleri takdirde hayatları çekilmez bir hale dönüşür ve onlara acı verir. Bağımlılıklarını sürekli tatmin etmek zorunda oluşları narsistleri sürekli zor duruma sokmakta ve devamlı bir arayışın zorluğunu onlara yaşatmaktadır.
  • Kurdukları Hayalleri Yaşamak Zorundalar: Narsistler diğer insanlar ile normal ilişkiler kurarken oldukça güçlük yaşarlar. Hafızları bazı kesitleri atlat ve bilinçaltına onları işlemezler. Diğer insanları kendi istedikleri gibi görme alışkanlıkları olduğundan hayatlarında ki çoğu detayı kaçırırlar. Onların bu yaşam tarzları dünyayı bir yanılsama olarak görmelerine neden olur. Bu sebepten oldukça fazla yaşamsal bozukluk ortaya çıkar ve oldukça fazla hayal kırıklıkları ile baş etmek zorunda kalırlar. Narsistler belli etmeseler de hayal kırıklığına uğramaya oldukça meyilli bir hayatın sancıları ile boğuşmaktadırlar. Bu yönleri de narsistlerin zayıf özellikleri arasında ilk sırada bulunur.
  • Öfkelidirler: Narsistlerin zayıf yönleri arasında yer alan bir diğer özellik de öfke. Kolaylıkla sinirlenebilirler ve öfkelerini kontrolsüzce açığa çıkarabilirler. Ortaya çıkan öfkelerini ise kontrol altına alamazlar. Herhangi bir konu hakkında kolaca tartışma çıkarabilirler ve tartışma kolayca saldırganlığa evirilebilir. Hatta ilerleyen süreçlerde zorbalık etmekten de geri durmazlar.
  • Kindardırlar: Narsistler etrafındaki insanlar üzerinde sürekli baskı kurma yoluna giderler. Onları tatmin etmediğiniz takdirde kinleri açığa çıkar. Size karşı kin besledikleri durumu düzelmenizi beklerler, aksi halde kinleri beslenerek büyümeyi sürdürür. Özür dilense bile bu genelde onlar için yeterli olmayacaktır. Özür dilense bile zorbalık yapmaktan ve hedefinde yer alan insanı aşağılamaktan kendilerini alamazlar.
  • Sürekli Bir Şikayet Durumu Söz Konusudur: Güçlü tavırlarının ardında yatan zayıflıkları ruhsal huzuru bulmalarına engel olur. Bunu sonucunda ise sürekli bir eleştiri ve beğenmeme durumu ortaya çıkar. Sürekli olumsuzluklar ile boğuşmak onların zayıf yönlerinden bir diğeridir.

Narsist insanlarla nasıl başa çıkılır?

Gelelim içeriğimizin esas konularından birine… Narsistle nasıl başa çıkılır? İster yakinen tanıyın, ister iş arkadaşınız olsun, isterse de aileden biri; bir narsist ile yüzleşmek oldukça zor bir süreçtir. Sizi incitebilir, kırabilir, aşağılayabilir ve hatta zorbalık dahi yapabilir. Narsist kişiler karşısındaki insanları sürekli manipüle etmeye odaklı kişilerdir ve bu manipüle döngüsü asla sonra ermez. Narsistler ile anlaşabilmek ve bir orta yol tutabilmek neredeyse imkansız gibi görünebilir. Narsist insanlar ile başa çıkmak için deneyebileceğiniz bazı yollar mevcuttur.

Narsist insan

Narist insanlarla başa çıkmanın yollarını sizler için sıralıyoruz;

  • Narsisizme Karşı Kendinizi Eğitin: En çok sıklıkla görülen iki çeşit narsistlik durumu mevcuttur. Bunlar; gösterişli narsistlik ve savunmasız narsistlik. Bu iki durum içinde ayrı eğitimler ve tedbirler almak mümkündür. Gösterişli narsistler özgüveni üst seviyede olan bir durumdur. Bu tip narsistler ile baş edebilmenin en iyi çözümü onlar ile iyi ilişkiler kurmak ve onları sosyal çevrinize dahil etmek, ayrıca onlara tatmin olacakları bir rol üstlenmelerinde yardımcı olmaktır.
  • Güvende hissettirin: Savunmasız narsistler ise özgüvenleri daha düşüktür ve agresif ruh hali içerisinde sürekli bir savrulma hali yaşarlar. Onlara kendini güvende hissettirin. Bahsettiğimiz iki narsist arasındaki farklılıkları kavrayarak kendinizi eğitmeye devam ederseniz onlardan daha az zarar görme olasılığınız artacaktır.
  • Sınırlar Belirleyin ve Sınırları Koruyun: Narsistler sürekli kişisel sınırları ihlal ederler. Bu durum onlar için vazgeçilmez bir alışkanlıktır. Sınırlarınızı onlara iyi anlatın. Sınırlarınızı koruma altına aldığınızı onlara ciddi şekilde hissettirin.
  • Doğru Cevapları Vermeye Çalışın: Sizi konunun dışına çıkarmalarına, odağınızı saptırmalarına müsaade etmeyin. Narsistin sorun yaşadığınız konuyu dağıtmasına ve dikkatinizi dağıtmasına engel olun. Sorun ile alakalı doğru cevapları ona sunmaya gayret edin. Narsisti zor duruma sokacak cevapları öğrenmeye çalışın.
  • Kısa Konuşun: Narsistler konuşmaları kontrol alma konusunda adeta ustadırlar. Tartışmaları ve konuşmaları olabildiğince kısa tutmaya çalışın. Uzun olmayan net cümleler kurun. Tek taraflı bir diyalog olduğunu düşünürseniz konuşmayı hemen sona erdirin. Narsistlerin hedefinin çözümsüzlük olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Narsisti umursamamak bir çözüm yolu mu?

Narsistler aldıkları duygusal tepkilere karşı tavır takınırlar. Sizi şoka soktuklarını, öfkelendirdiklerini, incittiklerini ve üzdüklerini onlardan gizlemek zor olacaktır. Fakat bu hallerinizi ona sunmak narsistin daha fazla motive olmasına neden olacaktır. Yani bir narsisti umursamamak, ona karşı duyguları açığa vurarak onu daha fazla beslemiş olmak anlamına gelir. Konsantre olmaya çalışın ve hislerinizi olabildiğince gizlemeye çalışın. Onu umursamadığınızı göstermek başvurabileceğiniz çözüm yollarından biridir.

Narsisti delirtmek için neler yapılabilir?

Narsist bireyler manipülasyon konusunda profesyonel olmuş insanlardır. Bu durumu tersine çevirmek ve onları çıldırtmak bizim elimizde. Narsist insanları nasıl yenebileceğinizi ve narsisti delirtmek için yapılabilecekleri sizler için sıralıyoruz:

  • Umursamaz görünün ve narsisti adeta boş verdiğinizi ona hissettirin. Bunu görmek onu deliye çevirecektir.
  • Onunla tartışmayın. Eleştirileriniz sürekli yapıcı olsun. Mantıklı cevaplardan hoşlanmazlar.
  • Sınırlarınızı belirleyin ve çiğnenmesine asla müsaade etmeyin.
  • Hatalarını onlara açık açık anlatın.
  • Onların yanında başka insanları övün. Bu onları ciddi anlamda çıldırtacaktır.
  • Sizlere her istediklerinde ulaşmalarına izin vermeyin.
  • Sizi öfkelendirmek niyetine girdiklerinde son derece sakin tavırlar ile karşılık verin.
  • Gerçekleri dile getirmek için fırsat kollayın.
  • Size verecekleri tavsiyeleri ve akılları kabul etmeyin.
  • Sınırlarınız sürekli ihlal ediliyorsa ilişkinizi sonlandırın.

Bir nartisti delirtmek, narsistden intikam almak işte bu kadar kolay. Çünkü her bireyin olduğu gibi narsistlerin de zayıf yönleri var ve bu yönleri onlara karşı kullanmanız sizi onlara karşı üstün kılacaktır.

Narsiste verilebilecek en büyük ceza

Narsistler için en büyük ceza isteklerine kavuşamamaktır. Bu durum onlar için çok büyük ıstıraplara neden olur. Narsistler için diğer büyük ceza ise haklı olmadıklarının düşünülmesidir. Narsistler asla yanılabileceklerini düşünmediklerinden böyle bir durum onlar için adeta bir cehennem azabıdır.

Siz de çevrenizdeki narsist kişilerden gördüğünüz davranışları ve başa çıkma yöntemlerinizi yorum alanından bizlerle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca ülkemizde kitap okuma ile ilgili istatistiki rakamlara ulaşmak için Güncel Rakamlarla Türkiye’de Kitap Okuma Oranı [2023] içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir