Xiaomi, Redmi ya da Poco marka telefonunuzun hoparlör sesi eskisi kadar iyi çıkmıyor mu? Hoparlöre kaçan tozlar zamanla birikmiş ve hoparlörün üst kısmında kalan hazneyi doldurmuş olabilir. Bunun için Xiaomi’nin sunduğu harika bir özellik var; hoparlör temizleme özelliği. MIUI 11 ile birlikte kullanıcılara sunulan bu özellik, kısa süreli olarak çok yüksek seviyede ses çıkararak hoparlörün üstüne biriken tozların dışarı atılmasını sağlar. Rehberimizde Xiaomi hoparlör temizleme işlemini telefonun kendi ayarları içerisinde nasıl yapabileceğinizi, kullandığınız modelde bu özellik bulunmuyorsa hoparlör temizleme uygulaması aracılığıyla kullanımını açıkladık.
Bu içerikte neler var?
Xiaomi hoparlör temizleme özelliği hangi modellerde kullanılabiliyor?
Xiaomi ve alt markaları olan Redmi ile Poco marka telefonlarda Android tabanlı MIUI arayüzü yer alır. Şirket 2020 yılında bu arayüzün 11. büyük güncellemesi olan MIUI 11’i kullanıma sundu. Xiaomi hoparlör temizleme özelliği de bu sürümle birlikte kullanıma açıldı. Dolayısıyla MIUI 11 ve üstü işletim sistemine sahip telefonlarda bu özellik bulunuyor. Tabi bazı istisnalar da mevcut.
MIUI 11 güncellemesi ile hoparlör temizleme özelliği alan Poco F4 GT ve Redmi Note 11 Pro+ 5G gibi modellerde MIUI 13 güncellemesi sonrası bu özellik kullanılmamaya başladı. Xiaomi 12X gibi güncel modellerde ise hali hazırda kullanılmaya devam edilebiliyor. Net sonuç için aşağıda yer verdiğimiz Xiaomi hoparlör temizliği rehberimizdeki ayarlar ekranında özelliğin kullandığınız modelde olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer telefonunuzda bu özellik mevcut değilse küçük boyutlu bir uygulama yardımıyla aynı işlemi kolayca yapabilirsiniz.
Xiaomi telefonlarda hoparlör temizliği nasıl yapılır? (Xiaomi, Redmi, Poco)
Telefonun kendi ayarlarından veya uygulama yükleyerek Xiaomi marka telefonunuzun hoparlörünüzü temizleyebilirsiniz. Redmi ve Poco de Xiaomi’nin alt markaları olduğu, aynı işletim sistemi ve arayüzünü kullandığı için bu rehber Poco hoparlör temizleme
ve Redmi hoparlör temizleme konularında da kullanılabilir. Temizlik işlemi ortalama 30 saniye sürecek ve bu sürede telefonunuzdan çıkan yüksek seviyeli ses, biriken tozların dışarı
atılmasını sağlayacaktır.
Xiaomi hoparlör temizleme (Uygulamasız)
Birçok kullanıcı telefonunda bu özelliğin olduğunu biliyor ancak nerede konumlandığını bilmeyerek “Xiaomi hoparlör temizleme nerede?” diye soruyor. Merak etmeyin, oldukça kolay. Hadi başlayalım;
- Telefonunuzun Ayarlar menüsüne girin,
- Ekranı aşağıya doğru kaydırarak Ek Ayarlar seçeneğine dokunun.
- Karşınıza çıkan ekranda Hoparlörü Temizleme kısmına dokunun. Ortalama 30 saniye boyunca bir siren sesini andıran yüksek seviyeli ses çıkacak ve telefonunuz hoparlörde biriken tozların dışarı atılmasını sağlayacaktır. Bu işlemi 3 veya 4 kez üst üste tekrarlayabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz Ek Ayarlar menüsünde Hoparlör Temizleme bölümü bulunmuyorsa şu adımları izleyin;
- Telefonunuz sessiz modda ya da titreşim modundaysa çıkartın.
- Cihazın sağ kısmında yer alan ses açma tuşunu kullanarak sesi en yüksek seviyeye çıkarın.
- Ekranın üst kısmından aşağıya doğru kaydırma yaparak Mobil veri açma kapama, Wİ-Fİ, ekran döndürme gibi ayarların olduğu sekmeyi açın.
- Burada Hoparlörü Temizleme seçeneği karşınıza çıkacaktır. Seçeneği aktif ettiğinizde yine 30 saniye boyunca siren sesine benzer sesler çıkacak ve hoparlör temizlenmeye başlayacaktır. Bu sürenin ardından özelliği pasif hale getirebilir, hoparlör üzerinde hala toz kaldığını düşünüyorsanız işlemi 3-4 kez tekrarlayabilirsiniz.
Xiaomi hoparlör temizleme uygulaması: Activity Launcher
Telefonunuzda hoparlör temizleme özelliği yoksa alternatif olarak Activity Launcher isimli uygulamayı kullanabilirsiniz. Bazı internet sitelerinde bu uygulama Xiaomi hoparlör temizleme aktif etme olarak tanıtılsa da işletim sisteminden tamamen bağımsızdır ve neredeyse bütün modellerde kullanılabilir. Bunun yanı sıra telefonunuzun desteklediği ancak telefonunuzda yer almayan bazı diğer özellikleri de bünyesinde barındırır. Activity Launcher ile hoparlör temizlemek için şu adımları izleyin;
- Telefonunuzdan Google Play Store’u açarak Activity Launcher uygulamasını indirin. (Activity Launcher indirme linki: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.szalkowski.activitylauncher
Uygulamayı indirip yükledikten sonra arama menüsününe speaker yazın.
- Arama sonuçlarında Settings başlığı altında “android.settings.Settings$SpeakerSettingsActivity” şeklinde bir seçenek çıkacaktır. Bu seçeneğe dokunun.
- Ardından Hoparlör Temizliği ekranı açılacaktır. Telefonunuzun sesini sona kadar açın ve tozların dökülebilmesi için telefonunuzu sallayın. Daha etkili bir çözüm için bu işlemi 3 veya 4 kez tekrarlayabilirsiniz. İşiniz bittikten
sonra uygulamayı telefonunuzdan kaldırabilirsiniz.
Sonuç: Telefon hoparlörüne biriken tozları temizlemek için Xiaomi’nin geliştirdiği Hoparlörü Temizleme özelliği oldukça işlevsel. Yakın dönemde çıkan telefon modellerinin de birçoğunda bulunuyor. Özelliğin yer almadığı telefonlarda da Activity Launcer uygulaması aynı işlevi yerine getiriyor. Aldığımız geri dönüşler neticesinde en çok merak edilen konu “Xiaomi hoparlör temizleme işe yarıyor mu?” oldu. Bu seçenek yüksek sesin etkisiyle temizlenebilecek tozlar için etkili. Ancak çok uzun zamandır temizlik yapılmadıysa ve tozlar sıkıştıysa çok da işe yarayacak bir çözüm olmayacaktır. Bu durumda bir diş fırçası yardımıyla manuel temizlik yapmanız gerekebilir.
Siz de bu konu hakkında fikirlerinizi aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca telefonunuzun ekranını korumak için kaliteli bir çözüme ihtiyacınız varsa Yanlardan Görünmeyen Ekran Koruyucu Privacy Ekran başlıklı yazımıza da göz atmayı unutmayın.