Amerikan Ulusal Toksikoloji programı tarafından fareler üzerinde yapılan yeni bir çalışma ile cep telefonu ve kanser arasında bir bağlantı olduğunu keşfetti.
Deneyde kullanılan erkek fareler cep telefonları tarafından yayılan frekanslara maruz bırakıldı. Söz konusu farelerde iki tip tümör oluşumu gözlendi. İlki tümör Gliom denen beyinde bulunan tümörlerden diğeri ise Schwannoma türü genellikle boyun bölgesinde ortaya çıkan tümör cinsi. Aynı oranda cep telefonu sinyallerine maruz bırakılan dişi farelerin ise erkeklere oranla daha az kanser olduğu görüldü.
Daha önce yapılan testleri de inceleyen Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü sözcüsü “bunun düzenli cep telefonları kullananların kanser olacağını gösteren kısıtlı bir deney olduğunu ve cep telefonu kullanımının kanser yaptığı ile ilgili kesin görüş birliği olan bir araştırmanın olmadığını” söyledi.
Deneyde fareler bir günde dokuz saat boyunca radyasyona maruz bırakılmış. Toplam 540 fare üzerinde yapılan deneyde 11’inde kötü huylu beyin tümör oluşumu gözlenmiş 19’un da ise akustik ve sinir tümörü oluşumu gözlenmiş.
Bilim adamları cep telefonu tarafından yayılan radyasyon miktarının DNA’ya zarar verecek kadar güçlü olmadığını belirtiyorlar. Bu deneyde erkek farelerde ortaya çıkan kanser olma sonucu şaşırtıcı ancak bunun tesadüf olabileceği de değerlendiriliyor.
Bu konuda Amerikan Hükümetinin resmi tutumu cep telefonlarının kansere neden olduğuna dair elde kesin bir kanıtın olmadığıdır. Amerikan Ulusal Toksikoloji Programı müdürü yardımcısı John Bucher de “deneyin cep telefonu kullanımının kansere neden olabileceğini gösterebilir veya hiç bir ilgisi olmayabilir” de demesi bu konuda ülkede ortak bir kanaatin olmadığının göstergesi.